Vés al contingut principal

Una llista personal (2)

 El fet de viure fora, i de passar molt poc temps a Catalunya, fa que aquesta llista sigui encara molt més subjectiva, ja que no tinc accés a tot el que es publica, no m'arriba tot aquí i les edicions en llibre electrònic no abunden gaire (encara que s'ha fet un avenç molt important). Durant l'any, em vaig fent les llistes de llibres per comprar (aquí sí que ho tinc més estructurat) però quan arribo allà resulta que m'hauria de gastar més d'una mesada com a mínim per poder tenir el que voldria. El primer que faig també és anar directament a la biblioteca del poble on m'estic, El Vendrell. La xarxa de biblioteques és una de les coses de què a cultura es poden sentir orgullosos. Evidentment que no és perfecta, evidentment que no hi ha tots els llibres, no hi ha totes les novetats, però funcionen molt bé. També hi ha el servei de préstec interbibliotecari, algú em dirà. Sí, del tot cert, però els pocs dies que jo hi sóc a mi no em solucionen gran cosa. Ara bé, reconec que si m'hi quedés més temps, seria també molt útil. Repassant l'entrada d'ahir, m'han vingut al cap altres llibres que ja associo a moments determinats, a converses, i així continua una mica la llista. A banda dels llibres que poso aquí, n'hi ha altres que ja formen part del cabal que va acompanyant-me any rere any, ja no tan sols el 2015, o alguns que he començat el 2015 però que es van allargassant en el temps, pausadament, a petites dosis. Entre aquests darrers hi ha els assaigs d'Hugo Mujica, sensacionals, editats juntament amb un tercer volum a la seva obra completa. I dels primers, tots els llibres d'Svetlana Aleksiévitx, de la qual sortosament ja tenim un llibre publicat en catalàelsassaigs de José Ángel Valente o les poesies de Joseph Brodsky, aquest any amb el regal de l'edició completa d'Urania en polonès, o també els llibres d'Antoni Marí. No poso aquí la seva darrera publicació, Llibre d'absències, perquè el vaig llegir abans, però és, sens dubte per a mi un dels millors llibres de la literatura catalana dels darrers anys.

John BergerWays of Seeing/Maneras de ver. Per a un llec absolut en la matèria, és una delícia poder llegir aquests assaigs sobre art, sobre com el percebem, o com s'ha anat percebent en la societat.

Álex Chico: Habitación en W. El llibre és de 2014, però l'he llegit enguany (va sortir al desembre). Potser la coincidència d'espais (imaginaris, geogràfics) que veig en Álex Chico fa que ja d'entrada hi tingui tirada. Però no és només això, les ressonàncies morals, d'ètica, d'aquella ètica que podríem trobar en un Auden fan que la seva poesia tingui cotes molt elevades. Poesia de reflexió, lírica, i contundent.

Cees NooteboomLa historia siguiente. Em quedaria curt amb els adjectius per a Nooteboom, aquest llibre, una petita nouvelle de caràcter un pèl kafkià, és un autèntic tractat sobre el desig, la pèrdua, la desolació, i la identitat. Una petita joia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Paul Éluard i Papers de Versàlia (III)

I aquest és el darrer poema que va aparèixer al número sobre Paul Éluard de Papers de Versàlia. Demà també penjaré aquí el text sobre Wrocław de què vaig parlar en la primera entrada d'aquesta sèrie sobre els magnífics Papers de Versàlia.

A «LA NUIT» de Capitale de la douleur
 Ce n’est pas la nuit qui te manque, mais sa puissance
No és la nit el que et manca, sinó el seu poder. No és el sol el que tens, sinó la seva llum que t’obligava a fer marrada en les línies que anava delimitant com una sèrie d’horitzons tancant-se cada cop que tenies la sensació d’haver-los atès. No tens horitzons, ni nits ni sol, només el silenci, el vent que et porta el seu nom, i aquell altre nom, i un nom més. És el poder dels noms el que tens per tornar-los al silenci.

Paul Éluard i Papers de Versàlia (i IV)

PARADA OBLIGATÒRIA

Era el 25 d’agost de 1948. Començava el “Congrés mundial dels intel·lectuals en defensa de la pau” a Wrocław. Abans del Congrés, i aprofitant l’avinentesa, havia començat a celebrar-se l’“Exposició de les terres recuperades”. Tot dins el control de les autoritats soviètiques. Els preus per entrar-hi eren astronòmics per l’època. Però les ciutats de Polònia esmerçaven esforços sensacionals per poder enviar-hi el major nombre possible d’autocars. Especialment de Silèsia arribaven allí amb una freqüència que avui provocaria enveja en qualsevol acte organitzat. Era la força del poder. I entre els convidats al Congrés, hi havia Paul Éluard. També Picasso, i Jorge Amado, i molts altres que es desvivien pel nou sistema. També cal esmentar la presència d’Ivo Andrić, quan les relacions entre Tito i Stalin ja estaven abocades a una ruptura. Estimat Paul, hi vas veure també Louis Aragon, o vau invocar el seu esperit? Hi ha fonts que diuen que hi va ser, d’altres, ho neguen…

Mon cosí Bubi

Crear tot un món amb un sol poema, fer que les referències agafin una densitat ben atapeïda, la història i la delicadesa de la descripció en consonància, i la dimensió metafísica. Aconseguir tot això a la vegada és a l'abast de pocs poetes. Per això, Janusz Szuber és un dels grans poetes contemporanis, un poeta exigent amb el lector; per això, Janusz Szuber no podrà entrar mai en cap mena de les llistes contemporànies. Potser aquesta és la tasca actualment de la literatura, poder arribar a quatre lectors, entrar en les seves consciències. Quatre lectors, no més (i no només). Amb la paciència d'un lent goteig que va foradant una roca. Sí, potser aquest és el camí, el de les gotes, a poc a poc, clap, clap, l'una rere l'altra. Sents com cauen?
MON COSÍ BUBI
Bubi, o sigui Caesar Roth amb l'uniforme de la Wehrmacht (una fotografia mida postal, al revers unes paraules de dedicatòria en lletra gòtica) amb una fesomia molt de nen, llargs dits de pianista, ros, un tipus nòrdic,…