Vés al contingut principal

Elegies de gener

Sempre que mor un poeta, ens deixa una infinita tristesa. La tristesa de no poder ja rebre més els seus regals de la llengua. I també ens omple el consol de tenir tota la seva obra, a la qual podem tornar un i altre cop. Sentiments contradictoris que estem experimentant amb massa freqüència aquest gener. Fa dues setmanes, moria Juan Gelman. Començava aquesta setmana, i ens sorprenia amb la mort de José Emilio Pacheco. I avui rebo la notícia de la mort de Félix Grande. Vaig conèixer el primer i el tercer, i a l’admiració per la seva poesia, s’hi afegeix l’admiració de veure dues grans persones, dos grans conversadors, dues actituds en la seva ètica, dues excel·lents maneres de recitar, dues maneres de viure la poesia, perquè quan parlaves amb ells t’adonaves que ells vivien directament la poesia, que aquesta era en ells, se’ls havia infiltrat i ells la respiraven en cada acte, en cada paraula. Segurament, encara que no el vaig conèixer, es podria dir el mateix de José Emilio Pacheco que, quant a la poètica, sempre m’ha estat molt més proper. Ara ens deixen sense més poemes, però tenim els que ja ens han escrit, autèntics monuments de la llengua, de l’experiència, del viure, i també del sofriment.
Penso en altres poetes, el dissabte farà dos anys de la mort de Wisława Szymborska, un 28 de gener va morir Joseph Brodsky, i també un 28 de gener va ser el dia que va morir W. B. Yeats. Intrigant coincidència. W. H. Auden va escriure la seva famosa elegia a W. B. Yeats, que comença amb aquests versos (cito segons la traducció d’Eduard Feliu a Horae Canonicae publicat a El Mall):

Va desaparèixer al temps fort de l’hivern;
els rierols eren glaçats, els aeroports mig deserts,
la neu desfigurava les estàtues dels parcs;
el mercuri dequeia aclaparat davant el dia morent.

M’imagino que no es pot salvar la impactant imatge del primer vers, quan Auden diu “He disappeared in the dead of winter”. La mort i el llenguatge que s’ajunten.
Després, Joseph Brodsky va escriure una elegia a la mort de T. S. Eliot, mort a principis de gener, tot utilitzant l’estructura del poema d’Auden a W. B. Yeats, sense poder pressentir que ell moriria un mateix dia de gener com el poeta irlandès. Aquesta coincidència de dates, també la destaca Seamus Heaney, un altre gran que hem perdut darrerament, en la seva elegia al poeta rus, en què utilitza el metre de la tercera part del poema d’Auden.

En ple hivern, al mes de gener, en aquest gener malastruc, i aquí, on ara escric, veig rere la finestra com la neu crea el seu paisatge, s’ensenyoreix de tot, dels arbres, de les estàtues que perden la seva forma, de la terra que cruix, dura, però que ha de seguir acollint tots aquests hostes honorats, com diu l’inici de la tercera part del poema d’Auden: “Earth, receive an honoured guest”. Perquè ells ja seguiran per sempre en la nostra memòria.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Paul Éluard i Papers de Versàlia (III)

I aquest és el darrer poema que va aparèixer al número sobre Paul Éluard de Papers de Versàlia. Demà també penjaré aquí el text sobre Wrocław de què vaig parlar en la primera entrada d'aquesta sèrie sobre els magnífics Papers de Versàlia.

A «LA NUIT» de Capitale de la douleur
 Ce n’est pas la nuit qui te manque, mais sa puissance
No és la nit el que et manca, sinó el seu poder. No és el sol el que tens, sinó la seva llum que t’obligava a fer marrada en les línies que anava delimitant com una sèrie d’horitzons tancant-se cada cop que tenies la sensació d’haver-los atès. No tens horitzons, ni nits ni sol, només el silenci, el vent que et porta el seu nom, i aquell altre nom, i un nom més. És el poder dels noms el que tens per tornar-los al silenci.

Paul Éluard i Papers de Versàlia (i IV)

PARADA OBLIGATÒRIA

Era el 25 d’agost de 1948. Començava el “Congrés mundial dels intel·lectuals en defensa de la pau” a Wrocław. Abans del Congrés, i aprofitant l’avinentesa, havia començat a celebrar-se l’“Exposició de les terres recuperades”. Tot dins el control de les autoritats soviètiques. Els preus per entrar-hi eren astronòmics per l’època. Però les ciutats de Polònia esmerçaven esforços sensacionals per poder enviar-hi el major nombre possible d’autocars. Especialment de Silèsia arribaven allí amb una freqüència que avui provocaria enveja en qualsevol acte organitzat. Era la força del poder. I entre els convidats al Congrés, hi havia Paul Éluard. També Picasso, i Jorge Amado, i molts altres que es desvivien pel nou sistema. També cal esmentar la presència d’Ivo Andrić, quan les relacions entre Tito i Stalin ja estaven abocades a una ruptura. Estimat Paul, hi vas veure també Louis Aragon, o vau invocar el seu esperit? Hi ha fonts que diuen que hi va ser, d’altres, ho neguen…

Mon cosí Bubi

Crear tot un món amb un sol poema, fer que les referències agafin una densitat ben atapeïda, la història i la delicadesa de la descripció en consonància, i la dimensió metafísica. Aconseguir tot això a la vegada és a l'abast de pocs poetes. Per això, Janusz Szuber és un dels grans poetes contemporanis, un poeta exigent amb el lector; per això, Janusz Szuber no podrà entrar mai en cap mena de les llistes contemporànies. Potser aquesta és la tasca actualment de la literatura, poder arribar a quatre lectors, entrar en les seves consciències. Quatre lectors, no més (i no només). Amb la paciència d'un lent goteig que va foradant una roca. Sí, potser aquest és el camí, el de les gotes, a poc a poc, clap, clap, l'una rere l'altra. Sents com cauen?
MON COSÍ BUBI
Bubi, o sigui Caesar Roth amb l'uniforme de la Wehrmacht (una fotografia mida postal, al revers unes paraules de dedicatòria en lletra gòtica) amb una fesomia molt de nen, llargs dits de pianista, ros, un tipus nòrdic,…