Vés al contingut principal

Dos apunts

Acaba de sortir el volum Urania, de Joseph Brodsky, en traducció polonesa. La selecció del llibre segueix no pas la versió anglesa, sinó l’original russa. S’indica al pròleg que l’anglesa era lleugerament diferent. Ho comprovo, amb les dues versions que tinc a casa, i és força diferent. Podríem parlar quasi de dos llibres que tenen en comú una petita llista de poemes. Per a la traducció al polonès, s’han recollit traduccions que ja existien i se n’hi ha afegit altres que s’han fet especialment per a aquesta ocasió. La persona encarregada de fer-ho és el poeta Zbigniew Dmitroca, que ha col·laborat estretament amb Tomas Venclova, amic personal del poeta rus, per traduir els poemes. En una entrada al Facebook, Dmitroca comenta que el poema que tal vegada li va plantejar més problemes va ser el de Nocturn lituà, i que fins i tot va pensar en algun moment de renunciar a la forma (renunciar a la forma! traduint Brodsky i al polonès!). Miro la traducció, i és un autèntic prodigi. Amb aquesta afirmació de Dmitroca podríem bastir tota una teoria i podríem parlar durant hores sobre la manera que es té d’enfocar les traduccions de poesia en diferents tradicions literàries.

***


Com que recentment he estat en un festival de poesia, el Festival Milosz a Cracòvia, he tingut l’oportunitat de tornar a sentir força poetes recitant els seus poemes. Entre els autors hi havia dos excel·lents poetes i recitadors, el bielorús Aleś Razanaŭ, i el lituà, Kornelius Platelis. Quan van llegir el primer dia em van portar a la ment un altre cop la figura de Brodsky. La seva manera de recitar va ser un xoc quan el vaig veure per primer cop. Després, he vist que és una característica dels poetes en llengua russa, i dels poetes que escrivien en altres llengües però que hi han tingut, amb la llengua i la tradició poètica russa, una relació molt directa. És una mena de melopea que quan ja porten cinc poemes et pot arribar a irritar, però en les distàncies curtes et transporta talment una experiència mística. El fet és que Brodsky també ho feia quan recitava en anglès. Una cosa molt similar que també fa el jove poeta d’origen rus Ilya Kaminski, ben aviat una de les figures a tenir en compte de la poesia contemporània. Però, em pregunto què és el que poden entendre els espectadors d’aquests recitals? Potser només es queden amb aquest xoc, amb la sonoritat, amb la part més d’espectacle? Els poemes de Brodsky necessiten un munt de lectures, exigeixen un gran esforç al lector, estan plens moltes vegades de referències que no sempre poden ser clares. Així, si no fos per aquesta manera de recitar, molt em temo que deixarien molt fred el públic. És cert, doncs, que hi ha alguns tipus de poesia que són molt més efectius damunt un escenari, però que al paper et poden deixar del tot indiferent. O també pot ser a l’inrevés, llegim excel·lents poemes que no poden connectar de cap manera amb l’espectador d’un recital.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Paul Éluard i Papers de Versàlia (III)

I aquest és el darrer poema que va aparèixer al número sobre Paul Éluard de Papers de Versàlia. Demà també penjaré aquí el text sobre Wrocław de què vaig parlar en la primera entrada d'aquesta sèrie sobre els magnífics Papers de Versàlia.

A «LA NUIT» de Capitale de la douleur
 Ce n’est pas la nuit qui te manque, mais sa puissance
No és la nit el que et manca, sinó el seu poder. No és el sol el que tens, sinó la seva llum que t’obligava a fer marrada en les línies que anava delimitant com una sèrie d’horitzons tancant-se cada cop que tenies la sensació d’haver-los atès. No tens horitzons, ni nits ni sol, només el silenci, el vent que et porta el seu nom, i aquell altre nom, i un nom més. És el poder dels noms el que tens per tornar-los al silenci.

Paul Éluard i Papers de Versàlia (i IV)

PARADA OBLIGATÒRIA

Era el 25 d’agost de 1948. Començava el “Congrés mundial dels intel·lectuals en defensa de la pau” a Wrocław. Abans del Congrés, i aprofitant l’avinentesa, havia començat a celebrar-se l’“Exposició de les terres recuperades”. Tot dins el control de les autoritats soviètiques. Els preus per entrar-hi eren astronòmics per l’època. Però les ciutats de Polònia esmerçaven esforços sensacionals per poder enviar-hi el major nombre possible d’autocars. Especialment de Silèsia arribaven allí amb una freqüència que avui provocaria enveja en qualsevol acte organitzat. Era la força del poder. I entre els convidats al Congrés, hi havia Paul Éluard. També Picasso, i Jorge Amado, i molts altres que es desvivien pel nou sistema. També cal esmentar la presència d’Ivo Andrić, quan les relacions entre Tito i Stalin ja estaven abocades a una ruptura. Estimat Paul, hi vas veure també Louis Aragon, o vau invocar el seu esperit? Hi ha fonts que diuen que hi va ser, d’altres, ho neguen…

Mon cosí Bubi

Crear tot un món amb un sol poema, fer que les referències agafin una densitat ben atapeïda, la història i la delicadesa de la descripció en consonància, i la dimensió metafísica. Aconseguir tot això a la vegada és a l'abast de pocs poetes. Per això, Janusz Szuber és un dels grans poetes contemporanis, un poeta exigent amb el lector; per això, Janusz Szuber no podrà entrar mai en cap mena de les llistes contemporànies. Potser aquesta és la tasca actualment de la literatura, poder arribar a quatre lectors, entrar en les seves consciències. Quatre lectors, no més (i no només). Amb la paciència d'un lent goteig que va foradant una roca. Sí, potser aquest és el camí, el de les gotes, a poc a poc, clap, clap, l'una rere l'altra. Sents com cauen?
MON COSÍ BUBI
Bubi, o sigui Caesar Roth amb l'uniforme de la Wehrmacht (una fotografia mida postal, al revers unes paraules de dedicatòria en lletra gòtica) amb una fesomia molt de nen, llargs dits de pianista, ros, un tipus nòrdic,…